NASIL KULLANILIR?

LASTİK TAMİR KİTİNİN UYGULANMASI

1 Kit içerisinden çıkan hız limit etiketini şekilde gösterildiği gibi görebileceğiniz bir noktaya yapıştırınız ve sürüşünüz esnasında bu limiti geçmeyiniz.

2 Lastik tamir sıvısının bulunduğu şişeyi çalkalayınız. Şişe üzerindeki kapağı açınız ve üzerindeki sivri bölgeden faydalanarak şişe üzerindeki aluminyum folyoyu deliniz.

3 Kit içerisinden çıkan hortumlu kapağı alınız. Kapağın altındaki yarısaydam hortumu şişe ağzındaki folyoda açtığınız delikten içeri sokunuz ve kapağı sıkıca kapatınız.

4 Kit içerisinden çıkan kompresörün siyah hortumunu şişe üzerindeki kapak ile bağlantı noktasından birleştiriniz ve sıkınız.

5 Lastik üzerindeki subabın plastik kapağını sökünüz. Şişenin kapağından uzanan hortumu subaba takarak sıkınız.

6 Kompresörün elektrik kablosunu aracınız içerisindeki çakmaklığa takınız.

7 Şişeyi dik duracak şekilde konumlandırınız. Kompresörün On (-) düğmesine basarak çalıştırınız. Sistem önce sıvıyı lastik içerisinde aktaracak sonrasında ise hava basarak lastiği şişirmeye başlayacaktır. Sıvı aktarımı sırasında basınç 300 Kpa’a kadar yükselecek, sıvı aktarımı tamamlanıp hava basmaya başladığında ise aniden düşecek, hava doldukça yeniden yavaşça yükselmeye başlayacaktır. Bu sırada lastiğin hasarlı kısmından bir miktar tamir sıvısı çıkışı gözlenebilir, normaldir.

8 Lastik basıncı 180Kpa olduğunda kompresörü durdurunuz. Eğer gerekli basınca ulaşılamıyorsa, lastik çok fazla hasar görmüştür ve lastik tamir kiti ile tamir edilemez. Bu durumda yetkili servisi arayarak yardım isteyiniz.

9 Şişirme işlemi tamamlandığında kompresörü subaptan hızlı bir biçimde sökünüz.

10 Vakit kaybetmeden sürüşe başlayınız. Yaklaşık 10 dk ya da 5 km sürüş yaptıktan sonra aracı durdurunuz ve lastik basıncını kontrol ediniz. Basınç kontrolü yapmak için kompresör hortumunu doğrudan lastik üzerindeki subaba bağlayınız. Elektrik kablosunu çakmaklığa takarak kompresörü birkaç saniye çalıştırınız ve kapatınız. Lastik basıncı 130 Kpa ve üzerinde ise, lastiği plakard basıncına kadar şişiriniz. Basınç 130 Kpa altında ise lastikteki hasar büyük olduğundan dolayı kit lastiği tamir edememektedir. Bu durumda yetkili servisi arayarak yardım isteyiniz. Aracınızın basıncını yeniledikten sonra en yakın tamir merkezine 80 Km/S hızın altında sürüş yaparak ulaşınız ve lastiğinizin kalıcı tamirini yaptırınız.

LASTİK TAMİR KİTİ NE ZAMAN KULLANILIR?

+ Lastik max. 6mm çapında bir cisim ile delindiyse, + Delik lastiğin yol ile temas eden bölgelerinde gerçekleştiyse, PDF'i İndir

LASTİK TAMİR KİTİ NE ZAMAN KULLANILMAZ?

+ Tamir sıvısının son kullanma tarihi geçtiğinde kullanılamaz. Yenisi ile değiştiriniz. + Delik yanak bölgesinde ya da lastiğin yol ile temas etmeyen bir bölgesinde gerçekleşti ise + Delik 6mm çapından büyük ise + Lastiğin jant ile temasında sorun oluştu ise + Jant ya da subap hasar gördü ise + Bir tamir sıvısı bir lastik için kullanılmaktadır. İki ya da daha fazla lastik jant ya da subap hasar gördü ise hasar gördü ise tek tamir sıvısı ile tamiri mümkün değidir.

DİKKAT!

+ Tamir sıvısı yalnızca aracınız üzerindeki orijinal lastiğin ebatları için uygundur. Farklı lastik ebatlarında kullanmayınız. + Lastiği delen cisim lastik üzerinde ise çıkarmayınız. + Lastik tamir kitini kullanarak onarım yaptıktan sonra 80km/s hızı geçmeyiniz. + Lastik tamir kitini kullanarak onarım yaptıktan sonra 200km’den uzun mesafe sürüş yapmayınız. + Kullanım klavuzunu dikkatle okuyunuz ve tüm adımları sırasıyla dikkatle uygulayınız. Aksi halde yaralanmalara ya da maddi zarara sebep olabilir. + Lastik tamir kitini çocuklardan uzak tutunuz. + Lastik tamir sıvısı lateks içerdiği için alerjik reaksiyona sebep olabilir. Sıvının cildinize ve gözlerinize temasından kaçınınız. Kesinlikte yutmayınız. Lastik tamir sıvısını uzun süre solumayınız. + Kompresörün uzun süre aralıksız kullanımından kaçınınız. 15 dk kullandıktan sonra soğuması için bekleyiniz. + Lastik tamir kiti su bazlıdır ve kalıcı tamir öncesinde lastiğinizin içinden kolayca temizlenebilir. + Lastik tamir sıvısı tpms sensörünün geçici olarak düzgün çalışmamasına sebep olabilir. + Lastiğin kalıcı tamirini yapacak merkezi lastik tamir kiti uyguladığınız konusunda bilgilendiriniz. + Kullanım sırasında güvenliğiniz için el frenini çekmeyi ve ikaz ışıklarınızı açmayı unutmayınız. + Uygulama sırasında lastikte olağan dışı bir durum meydana gelirse, uygulamayı sonlandırınız ve yetkili servise başvurunuz. + Uygulama sırasında lastiğe bağlanan siyah hortumda ısınma meydana gelebilir. Dikkatli olunuz. + Her lastik ve araç modeli için önerilen bir lastik basıncı vardır. Bu bilgi aracınızın kapı eşiğinde ya da servis klavuzunda yer alabilir. Lastik tamir kitini kullanırken lastiğinizi aracınız için tavsiye edilen basınç değerinin üzerinde şişirmeyiniz.